Novosti

U RC Gradište, 17.11.2021. pušten je u rad  Meteorološki radar Vaisala WR200

U RC Gradište, 17.11.2021. pušten je u rad  Meteorološki radar Vaisala WR200, s programskom opremom za prikupljanje i vizualizaciju radarskih podataka Vaisala Iris. Obavljena su testiranja i podešavanja radara, te je održana osnovna obuka operaterskog osoblja Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Postavljen lidar u Slavonskom Brodu

Nakon 30 godina ponovno su uspostavljena mjerenja stanja atmosfere po visini na glavnoj meteorološkoj postaji (GMP) Slavonski Brod. Zahvaljujući DHMZ-ovom strukturnom projektu METMONIC 25. svibnja 2021. postavljen je lidar (engl. Light Detection and Ranging), za sada jedini takav uređaj u Hrvatskoj.

U okviru projekta METMONIC isporučeni senzori brzine i smjera vjetra WMT700 (83 kom)  i za tlak PTB330 (199 kom) DHMZ-u

Potpisan ugovor – radari će pokrivati cjelokupni teritorij Republike Hrvatske

U provedbi DHMZ-ovog strukturnog Projekta modernizacije meteorološko motriteljske mreže u RH – METMONIC potpisan je važan ugovor sa zajednicom ponuditelja tvrtkom – Zagrel d.o.o i proizvođačem Vaisala OYJ o nabavi 6 C-band Doppler dvojno polariziranih meteoroloških radara te sustava za prikupljanje, obradu, konverziju i distribuciju radarskih mjerenja.

Vaisalini senzori u akciji na Crvenom planetu

Tehnološke inovacije i znatiželja za istraživanjem svijeta oko nas karakteriziraju Vaisalu od samih početaka, sežući od kopna do svemira. Vaisalina inovativna tehnologija uskoro će ponovno sletjeti na površinu Crvenog planeta u sklopu NASA-inog programa istraživanja Marsa, u suradnji s Finskim meteorološkim institutom (FMI).